måndag 4 augusti 2008

"För att ni skall tro - Johannesevangeliet" av LarsOlov Eriksson

Jag har under ett halvårs tid läst Johannesevangeliet och LarsOlov Erikssons kommentar vid sidan om det. Det kan vara känsligt att recensera böcker som ens egna lärare har skrivit, men jag ska ändå ge mig på ett försök.
Boken är en utav hittills tre utgivna kommentarer i serien "Nya Testamentets Budskap" (NTB). De tidigare behandlar Romarbrevet (Hans Johansson) och Uppenbarelseboken (Leif Carlsson).
Författaren (eller LoE, som vi johannelundare kallar honom) lyckas med att skriva en lättillgänglig kommentar på svenska. Dessa båda är inte vanligt förekommande eftersom mycket av kommentarlitteraturen både är på engelska och mestadels inriktad på fack-kunniga. Det jag uppskattar med boken är att det för den sakens skull inte innebär att den blir alldeles för ytlig utan ger ändå en tydlig fördjupad och ökad förståelse av evangeliets och evangelistens budskap. Det finns en tydlig fokusering på vem Jesus är, vilket är självklart i bibeln.
Vid en annan recension av "För att ni skall tro" omnämns möjligheten att ha boken som andaktsbok, något som jag håller med om till fullo. Vid den egna läsningen av evangelietexten väcks vissa frågor, tankar och bibelord blir levande för en, men att läsa Erikssons bok ger ännu några värdefulla perspektiv.
En av NTB:s grunder är även att ställa relevanta frågeställningar, utifrån texten, till läsaren idag. Detta är en styrka hos författaren som finner det som är viktigt att reflektera över sin egen situation och relation med Gud.

Betyg: 4 av 5

2 kommentarer:

MarieHelene sa...

Inte dags för en update snart?? ;)

KJ sa...

Jo, det borde väl vara det... :/ Hinner liksom inte! ;D